Sebagaimana yang kita tahu, rakyat Malaysia terdiri daripada pelbagai jenis kaum,antaranya kaum india,cina,melayu dan sebaginya..oleh itu,tanpa kita sedari,masakan-masakan yang terdapat di malaysia juga mempunyai unsur-unsur campuran daripada pelbagai kaum...
Sebagai contoh,masakan kari.Kari merupakan makanan kegemaran bagi kaum india.Namun,kini,kari turut digemari oleh seluruh rakyat malaysia.Bahan-bahan untuk memasak kari ini mempunyai unsur percampuran dari kaum melayu dan india.Antaranya ialah,rempah kari,santan dan sebagainya.Tanpa disedari,sebenarnya santan merupakan bahan masakan yang sering digunakan oleh kaum melayu,manakala rempah kari pula merupakan bahan masakan yang penting bagi setiap hidangan makanan mereka.
Di harapkan blog ini dapat mengingatkan kita semua tentang makanan tradisi negara kita..
Thursday, 25 August 2011
cara memasak lemang
sediakan buluh yang berukuran lebih kurang 15-20 cm.pastikan buluh tersebut telah dibersihkan terlebih dahulu sebelum digunakan.
seterusnya,sediakan beras pulut lebih kurang dalam 250-550 gram.kemudian,basuhkan beras tersebut sebersihnya.
sediakan juga santan yang secukupnya untuk memasak lemang.
akhir sekali,sediakan beberapa helai daun pisang.
CARA PENYEDIAAN:
-masukkan daun pisang yang telah digulung dengan baik ke dalam buluh tadi.
-seterusnya,masukkan beras pulut yang telah dibasuh tadi ke dalam buluh dengan cermat.
-setelah itu,masukkan santan ke dalam adunan beras.pastikan santan tidak berlebihan untuk mengelakkan beras pulut lembik.
-masukkan garam secukup rasa.
-akhir sekali,bakar lemang tadi denagan api yang sederhana besar.
-setelah masak,isi lemang boleh dipotong dan dimakan bersama dengan rendang dan sebagainya.
seterusnya,sediakan beras pulut lebih kurang dalam 250-550 gram.kemudian,basuhkan beras tersebut sebersihnya.
sediakan juga santan yang secukupnya untuk memasak lemang.
akhir sekali,sediakan beberapa helai daun pisang.
CARA PENYEDIAAN:
-masukkan daun pisang yang telah digulung dengan baik ke dalam buluh tadi.
-seterusnya,masukkan beras pulut yang telah dibasuh tadi ke dalam buluh dengan cermat.
-setelah itu,masukkan santan ke dalam adunan beras.pastikan santan tidak berlebihan untuk mengelakkan beras pulut lembik.
-masukkan garam secukup rasa.
-akhir sekali,bakar lemang tadi denagan api yang sederhana besar.
-setelah masak,isi lemang boleh dipotong dan dimakan bersama dengan rendang dan sebagainya.
cara memasak ketupat
- Cuci beras sampai bersih.
- Buku ujung ketupat dan masukkan beras hingga sepenuh ukuran sekitar 60% sampai 70% isi ketupat.
- Tutup kembali.
- Setelah semua bungkus ketupat terisi,ikat beberapa ketupat menjadi satu. Rebus ketupat ke dalam air mendidih. Ketupat harus terrendam oleh air. Jika air mulai menyusut tambahkan air hingga semua ketupat terrendam air.
- Rebus ketupat lebih kurang selama 5 jam.
- Keluarakn ketupat dari rebusan dan gantung ketupat supaya tiris.
- Ketupat siap untuk dinikmati bersama lauk pendamping.
Subscribe to:
Posts (Atom)