Thursday, 25 August 2011

cara memasak lemang

sediakan buluh yang berukuran lebih kurang 15-20 cm.pastikan buluh tersebut telah dibersihkan terlebih dahulu sebelum digunakan.
seterusnya,sediakan beras pulut lebih kurang dalam 250-550 gram.kemudian,basuhkan beras tersebut sebersihnya.
sediakan juga santan yang secukupnya untuk memasak lemang.
akhir sekali,sediakan beberapa helai daun pisang.

CARA PENYEDIAAN:
-masukkan daun pisang yang telah digulung dengan baik ke dalam buluh tadi.
-seterusnya,masukkan beras pulut yang telah dibasuh tadi ke dalam buluh dengan cermat.
-setelah itu,masukkan santan ke dalam adunan beras.pastikan santan tidak berlebihan untuk mengelakkan beras pulut lembik.
-masukkan garam secukup rasa.
-akhir sekali,bakar lemang tadi denagan api yang sederhana besar.
-setelah masak,isi lemang boleh dipotong dan dimakan bersama dengan rendang dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment